Guestblog - Mezinárodní den virtuálních asistentek

Guestblog - Mezinárodní den virtuálních asistentek

18Na dnešní den připadá mezinárodní den virtuálních asistentek. Věděli jste?

Virtuální asistence je v našich zemích stále relativně nový pojem. Znám jen několik šikovných a zkušených žen, které se touto cestou vydaly přede mnou. Znám několik, které tento trend následují a velmi se z toho raduji. Poptávka stále převyšuje nabídku a věřím, že tento trend ještě nějaký čas potrvá.

Každá jedna žena, která se vydala cestou virtuální asistence by uměla vyprávět svůj osobní příběh, některé důvěrně znám a velmi si jich vážím.

O to více, že pro mě to není jen “práce za počítačem”, pro mě je to o svobodě, o posouvání vlastních hranic, o sebekázni, o osobním růstu. Vidím to i na ostatních, které vzaly svůj život do vlastních rukou a rozhodly se pro tuto cestu, jak rozkvetly, jak se rozvíjejí …

Není to však práce pro každého. Pokud to myslíte vážně, je to podnikání jako každé jiné. Dokud můžete začít pro někoho pracovat, třeba dokonale poznat svou nabídku, třeba si hledat klienty, starat se o ně… A tento koloběh nikdy nekončí. Virtuální asistencí nevyděláte miliardu. Dá vám však spokojené žití, čas na rodinu, svobodu a klid v duši.

Ne všechny dny jsou růžové, některé přinášejí stres a odříkání, je to tvrdá práce. Jindy jste odměněna tím, že si můžete dělat doslova, co chcete. Jít na relax, na kosmetiku, ke kadeřnici či na nákupy v termínech, kdy běžní zaměstnanci nemohou. Čili se nikde netlačíte, kabinky jsou volné … Například.

I když to možná někomu tak připadá, není to opravdu práce pro každého. Mám pocit, že v dnešní době vnímáme mnoho věcí pokřivenou optikou. Za moderní názvy se dnes ukrývá všechno – každá nově otevřená živnost je startup, kluk s notebookem v kavárně je digitální nomád, ten, kdo umí nahodit fotku na instagram, už se označuje za social media manažera, kdo dokáže otevřít word je virtuální asistent … Kéž by byl. Jen – žádá si to víc. Vyhrál by Arnold Schwarzenegger Mr. Olympia a stal se tím, kým je, kdyby zvedal dvakrát týdně půlkilové činky? No, asi ne. A o tom je to. Tvrdá práce, režim, systém, osobnostní předpoklady.

Říkal to i Baťa – “Pokud chcete vybudovat velký podnik, vybudujte nejprve sebe.”

A ještě tento je dobré mít na paměti – “Nic jsem nenabyl snadno. Každá věc mě stála tvrdou práci. Nehledej lehké cesty. Ty hledá tolik lidí, že se po nich nedá přijít nikam. ”

A třetí, kterým tuto úvahu uzavírám – “Nikdy si nedej věštit z dlaní. Raději si do nich plivni a pusť se do práce. ”

Jsem vděčná za všechny šikovné lidi, za všechny kapitánky svých vlastních lodí na vlnách virtuální asistence, za všechny klienty a podnikatele, kteří mi dali šanci a tím řekli, “Pojď, ukaž, co umíš!”

Věřím, že každá žena na této své osobní pouti si v tom něco najde pro sebe – dívky, jste hvězdy, záříte, svítíte lidem na cestu a doufám, že nás po tomto světě bude chodit více a více. Připíjím si na vás takto virtuální a držím vám palce.

Napsala: Binna

Ilustrační foto: Pixabay.com