Lokální či světové? Které je lepší a proč?

Lokální či světové? Které je lepší a proč?

Ahoj, Jáuděláci,
pokud jste s námi už déle, jistě víte, že se již několik let usilujeme o podporu lokálního podnikání. Jako první jsme na Slovensku vytvořili systém, který přináší možnost výdělku šikovným Slovákům a spojuje je s poptávkou na místním trhu. Po prvních letech, které nás přesvědčili, že to má význam, jsme podobnou příležitost přinesli i našim nejbližším sousedům, a to založením Jaudelam.cz v České republice.
Téma lokální a udržitelné ekonomiky je pro nás velmi silná a je hnacím motorem a inspirací základní myšlenky Jaspravim.sk a Jaudelam.cz
Proč nakupovat lokálně a podporovat našich místních živnostníků a malých podnikatelů?
1. Nákupem u místních obchodníků podporujete lokální ekonomiku, peníze utracené u lokálního prodejce obvykle i zůstanou v naší zemi, regionu, obci … a pomáhají tak rozvíjet místní podnikání, kulturu, životní podmínky.
2. Koupí domácího produktu snižujete jeho náklady na dopravu, výrobu, taková produkce má menší vliv na emise, pomáhají udržovat zdravější životní prostředí.
3. Podporou lokální ekonomiky získáváme nezávislost a svobodu. Pokud nastane globální krize, stále budeme schopni vypěstovat, vyrobit a zobchodovat místní produkty tak, jak to na světě přirozeně fungovalo vždy. Pokud se člověk stává závislým, stává se zranitelným a ovpyvnitelným. Lokální ekonomika tedy pomáhá naší integritě.
Velmi nás těší, že tímto tématem se bude zabývat i letošní Climate Conference 2019, na kterou se můžete těšit již 6. října 2019 ve Staré tržnici Bratislavě.


Připraven je bohatý program, diskuse i workshopy, přednášet budou mnozí odborníci z různých oblastí.

Obzvláště nás hřeje u srdíčka, že logo Climate Conference vzniklo u příležitosti prvního eventu v roce 2017 právě díky Jaspravim.sk a naší šikovné grafičce Ewelin.
Pokud vám není naše životní prostředí ani místní ekonomika lhostejná, nenechte si Climate konferenci ujít!
Ilustrační foto: Climate Conference, Pixabay.com