Jak vypadá pracovní den freelancera?

Jak vypadá pracovní den freelancera?

Ahoj, Jáuděláci,
Dozajista víte, kdo je to freelancer. Dnes je freelance práce velmi rozvinutá a stále se jí zabývá více a více lidí. Kdo by přece nechtěl být pánem svého času a uspořádat si věci tak, jak mu vyhovují? Je to ale určitě tak? Být freelancer je skvělé. Má to velmi mnoho výhod a zejména tu, že si vše řídíte sami. V podstatě nemáte žádného nadřízeného. Máte ale své klienty, kterým chcete dokonale vyhovět. Takže ne vždy si všechno určujete až tak sami.

Setkání s klienty si musíte prizpůsobit tak, aby vyhovovaly nejen vám, ale i jim. Mnohé setkání mohou proběhnout online, ale při některých je třeba osobní setkání. Jako freelancer nemusíte mít žádnou kancelář a můžete zcela spokojeně pracovat z domu.

Ráno se vzbudíte, nasnídáte, sednete za notebook nebo počítač a můžete začít pracovat. Většinou  pracovní den freelancera začíná zkontrolováním si e-mailů nebo dokončením práce, kterou nestihl dokončit.

Co však dále s načatým dnem? Pokud má klidnější den, může si udělat něco dobrého k práci a začít pracovat. To, že nad ním nikdo nestojí, je sice skvělé, ale někdy šéf v práci může být i jistým druhem motivace do práce. Takto se musíte nutit sami.

Ne všechny dny jsou ale takové klidné. Jsou i takové dny, kdy se nic nestíhá, vše je špatně a všude zpoždění. Každý máme takové dny. Avšak na klienty to nepůsobí příliš profesionálně. Proto se freelancer snaží dokončit práci minimálně na 110%. Vžijte se do situace, kdy máte den plný pracovních setkání a do toho se vám ještě nakupí velmi mnoho práce či papírování. Ráno se probudíte v 6:00, rychle se umyjete, něco na sebe hodíte a utíkáte na setkání. Jedno je někde u domu, další na druhé straně města, třetí jinde a čtvrté v úplně jiném městě. Mezitím se nestíháte najíst, nevíte pořádně ani co děláte, ale snažíte se to dělat nejlépe jak umíte. Time management je základem každého freelancera. A pokud víte, že neradi pracujete pod stresem a na poslední chvíli, budete si muset umět pořádně rozdělit čas.

Domů přijdete až někdy večer. Už byste si chtěli i lehnout, ale v tom si vzpomenete, že zítra musíte odevzdat grafický návrh. Tak tedy se můžete převléknout, udělat si pohodlí a znovu vše překontrolovat, případně teprve začít.

Někteří freelanceři jsou noční sovy. Toto je další z výhod freelance práce. Můžete pracovat v jakémkoliv čase během dne. Pokud se vám přes den nepracuje příliš dobře, protože vás ruší mnoho vnějších vlivů, klidně můžete pracovat i v noci, kdy je všude klid a tma.

Freelanceři neposedávají jen tak na kávičce celé dny. Je to práce jako každá jiná avšak s rozdílem, že to, jak bude vypadat Váš pracovní den, si v podstatě určíte vy.

Pokud nechcete pracovat jen z domu, můžete si pronajmout místo v coworking centru a pracovat odtud.  Atmosféra je tam ideální na práci a máte hned i místo, kam si můžete zavolat klienty.

Každopádně, freelance, nebo práci na volné noze mohou dělat všichni ti, kteří dokážou nabídnout klientům něco zajímavého. Pokud se vám nelíbí současná práce, vyzkoušejte freelance v menším například přes jaudelam.cz jako mikropráci a možná postupem času zůstanete jen u toho.

Pokud potřebujete pomoc nebo máte otázky, můžete nás kdykoliv kontaktovat na info@jaudelam.cz nebo na našem LiveChatu v pracovní dny od 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 (16:00 v pátek.)

Autorka článku: Patrischa