Jaké jsou výhody a nevýhody outsourcingu?

Jaké jsou výhody a nevýhody outsourcingu?

Zejména začínající firmy a startupy ocení, když mohou část své práce delegovat někomu jinému. Například zprávu sociálních sítí, přípravu obsahu pro firemní blog, výrobu letáčků, bannerů nebo třeba překlady textů či pravidelné aktualizace webu. Tyto rutinní úkoly můžete skutečně naučit někoho jiného a věnovat se důležitějším činnostem.

Na Jaudelam.cz najdeš mnoho profesionálů i šikovných lidiček, kteří ti pomohou plnit tvé vize a cíle, stačí si jen vybrat a navázat spolupráci.

Výhody spolupráce s freelancerem:

  1. zaplatíš jen za skutečně odvedenou práci
  2. nemusíš platit zaměstnance, který není ve firmě dostatečně vytížen
  3. získáš kvalitní práci za výhodnou cenu
  4. můžeš se věnovat rozvoji firmy, zatímco rutinní úkoly zvládá někdo jiný
  5. pokud najímáš člověka z jiného pracovního pásma (např. digitálního nomáda) jsi tak produktivní dvakrát  – práce je udělána v čase, kdy spíš.

Nevýhody spolupráce:

  1. “cizí” člověk zná citlivá místa tvé firmy (v případě potřeby ošetři dohodou o mlčenlivosti)
  2. delší doba, než se sladíte a porozumíte si
  3. delší doba dodání služeb – v týmu v kanceláři můžete řešit věci okamžitě
  4. freelancer se až tak nemusí zajímat o tvůj byznys jako kmenový zaměstnanec
  5. případné jazykové nebo kulturní bariéry

Jak ideálně nastavit spolupráci?

Důležité je mezi sebou komunikovat a pečlivě si nastavit cíle a představy obou stran. Zejména ze začátku spolupráce se vícekrát ubezpečte, že jste si vzájemně porozuměli. Buďte empatičtí a uvědomte si, že sladit se s někým,  kdo vás nezná a s kým komunikujete pouze online, je náročnější než při osobním kontaktu. Dejte také na pocit, “šestý smysl” a dojem ze vzájemné komunikace a spolupráce. Pokud vám hned ze začátku “něco nesedí”, řešte to ihned. Může jít pouze o nepochopení či nedorozumnění, někdy tak však včas odhalíte možné problémy do budoucna.

Hledání skvělého freelancera je jako hledání nového vztahu. Ne vždy to vyjde napoprvé, ale když si sednete, může z toho být dlouhodobá kvalitní spolupráce.

Pokud potřebuješ pomoc nebo máš otázky, můžeš nás kdykoliv kontaktovat na info@jaudelam.cz nebo na našem LiveChatu v pracovní dny od 9:00 – 12:00 a v pondělí, středu a pátek také 13:00 – 17:00 (16:00 v pátek.)

Jsme tu pro Tebe – tým Jaudelam.cz

Ilustrační foto: Pixabay.com