Einstein řekl "nesnaž se být člověkem s úspěchem. Raději se pokus být člověkem s hodnotou. "A o tom by to opravdu mělo být. Jedině, že by ..

Einstein řekl "nesnaž se být člověkem s úspěchem. Raději se pokus být člověkem s hodnotou. "A o tom by to opravdu mělo být. Jedině, že by ..

Ocitli jsme se v době, kdy se z každé strany manifestují různé tlaky, a upozorňuje se společnost, ale i jednotlivec na důležitost hodnot (ačkoli skrytě se to dá nazvat různě). Převážně společenských hodnot, na náměstích, v komunitách, při setkáních, v médiích a sociálních sítích.

 Co se děje?

Společenské hodnoty však vždy vycházejí z individuálních nastavení jednotlivců ve skupině. Míra tzv. “vytížení společnosti” ale i jednotlivce dosáhla hranici, kdy se na ni nedá dívat s tolerancí a to je jedním z mnoha důvodů, proč se děje to, co se děje. Co se stalo s Einsteinovými ​​slovy a hodnotami?

Vysvětlíme si to na příkladu malého obchodu – kdysi jste chodili do obchodu, kde nebyly kamery ani bezpečnostní služba. Kdysi hodně dávno … no vlivem okolností, režimu, lidí – nebo nazvěme to “evolucí” byly zavedeny jednotlivé mechanismy ochrany, aby se obchodník zabezpečil před trvalým vynášením zboží z poliček, za které on musel zaplatit dodavateli, aby měl co prodávat (mimo nájmu, práce prodavaček, danií, amortizace a dalšího miliónu skrytých nákladů souvisejících s provozem).

No a nyní se spolu přenesme do 21. století a přímo k nám. Vezměte si, že vytvoříte platfomu jako je jaudelam.cz, která položila základy sdílené ekonomiky a mikropráce v době, kdy si to málokdo dokázal reálně představit, protože cítíte potřebu nejen vytvořit zajímavý byznys model v podmínkách Čech, ale i způsob jak by si lidé mohli přivydělat, prodat své služby, své produkty – prostě vytvoříte kvalitní prostor, kde se setká nabídka s poptávkou.

Jedním ze základních předpokladů fungování takovéto platformy je vzájemná spolupráce komunity prodejců při dodržování toho, co slíbí a na druhé straně kupujících zaplatit za to, co si objednají při respektování podmínek užívání, s nimiž jedna i druhá strana souhlasí.

Když však manifestující jednotlivec, který bojuje za slušnost v rámci společenských událostí přijde domů, zavře za sebou dveře, aby mohl otevřít notebook, jako první ho napadne hledat způsoby jak obejít systém a nastavené pravidla fungování, pak je asi problém zakořeněn ještě hlouběji než jsme byli schopni doufat nebo připustit. Česká republika je specifická země, se specifickým fungováním a ještě specifičtějším kreativním myšlením.

Takže přátelé, kolegové a uživatelé naší platformy, pokud chcete změnit svět, vždy je třeba podívat se na toho člověka, kterému každý den čistíte zuby, předtím než budete přemýšlet nad tím, jak kreativně obejít systém, který jsme vytvořili pro Vás a který s láskou každý den tvoříme a jako noční sovy řešíme. Zde začíná “boj za slušnost” boj za hodnoty, které mají změnit stát.

Jen je tu jeden problém, pokud chceme změnit fungování společnosti, musíme začít od sebe. Proto pokud chci aby nás přestali obcházet naši nejvyšší, musíme přestat obcházet systém každý z nás. Rčení “Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu” už nemůže dál platit, jinak se hodnoty ve společnosti nezmění. A je jedno zda jde o miliony, stovky EUR nebo ukradenou tužku. Pokud tyto věci neobjevíme v sobě – ​​budeme muset řešit obcházení různobarevnými upozorněními na to, abyste na to cestou náhodou nezapomněli :).

Váš tým jaudelam.cz / Mirka