Jak správně delegovat a mít tak více času?

Jak správně delegovat a mít tak více času?

Zdá se Ti náročné neřešit podrobně každý detail svého podnikání? Když se zbavíš záležitostí, které nemusíš dělat pouze Ty sám, budeš efektivnější. 

V tomto článku ti jaudelam.cz přináší  tři základní fakty, které Tě ujistí, že delegování některých úkolů je bezbolestné a dokonce i příjemné.

Zvol úkoly, které můžeš delegovat


Mezi takové úkoly patří ty, které opravdu děláš nerad, ale bojíš se je nechat plavat – například přidávání statusů na sociální sítě nebo třídění e-mailů. 

Jiné úkoly však mohou být osobnější, jako například nákupy potravin nebo dárků. Jestli Tě nakupování baví, klidně v tom pokračuj,  pokud je to však úkol, který nemusíš mít plně pod kontrolou, je to skvělý úkol pro asistenta.  Osobně plň jen takové úkoly, které za Tebe nemůže plnit nikdo jiný, kde výsledek záleží na Tvé osobní práci. 

Vyškol si svého asistenta

Zariskoval jsi a přijal jsi svého prvního asistenta. Nyní mu musíš napsat seznam věcí a naučit jej vykonávat úkoly krok za krokem. Přesvědč se, že Tvůj asistent má všechny informace, které potřebuje k práci,  jako  přihlašovací údaje a hesla.

Při zaučování bys měl být co nejpřesnější v tom, co od asistenta očekáváš, kdy by měl začít pracovat na úkolech nebo jak často si budeš chtít zkontrolovat dokončené úkoly. Musíš ho seznámit s tím, že kontroly mohou být velmi časté.

Později, až mu budeš více důvěřovat, zjistíš, že už nemáš neustále starosti s tím, v jakém stavu úkoly jsou. V určitém okamžiku budeš moci začít skutečně odpočívat. 

Uvolni se

I když jsi perfekcionista a může pro Tebe být náročné sledovat někoho jiného jak vykonává věci poněkud odlišně jako Ty, postupně to přijmeš a to se stane klíčem k Tvému úspěchu. 

Pokud sis vybral někoho s podobnými vlastnostmi a pracovní morálkou jako je ta Tvoje, je nyní čas popustit otěže. Samozřejmě, pokud se Ti práce Tvého asistenta nelíbí, najdi si někoho, kdo lépe vyhovuje Tvým požadavkům a Tvému podnikání. 

Nakonec jistě objevíš někoho, u koho budeš přesvědčen,  že je to ta pravá osoba pro podporu Tvého podnikání  a Ty se můžeš soustředit na svou práci a úkoly, které nikdo jiný než Ty dělat nemůže. 

Virtuální asistent

Líbí se ti myšlenka asistenta, ale nemáš ještě tolik práce, abys uživil jednoho zaměstnance? Může se ti hodit virtuální asistent – pomůže Ti s úkoly, které Tě zatěžují, a ještě ušetříš peníze, protože platíš jen za práci, kterou asistent reálně vykoná.

Podívej se na jaudelam.cz na aktuální nabídku –  pokud Ti nevyhovuje žádný inzerát, můžeš si u nás zadat Nabídku práce – a vhodný zájemce se Ti přihlásí sám. A to se vyplatí, že?

Ilustrační foto: Pixabay.com