Freelance trendy v roce 2019

Freelance trendy v roce 2019

Ahoj, Jáuděláci,

víte, jaké trendy a predikce jsou ve freelance v roce 2019? Mikropráce a malé službičky při zaměstnání stále nabírají ve světě na popularitě a oblibují je lidé od studentů přes maminky na mateřské až po důchodce. Průzkumy říkají, že mikropráce pomáhá lidem k seberalizaci, vyššímu příjmu, svobodné tvorbě a k životní harmonii. Mnozí upřednostňují mikropráci před stabilním zaměstnáním, popřípadě, kdyby měli na výběr, rozhodli by se pro freelancing a mikropráce.

Umělá inteligence a nové technologie budou přinášet nové pozice a nové krátkodobé projekty i v oblasti mikropráce. Tyto služby jsou předpokládané například ve zdravotnictví, v zákaznickém servisu, pro e-shopy a podobně. Programátoři, kodéři, grafici, designéři a podobné pozice se stále musí rozvíjet a vzdělávat a získávat nové znalosti a zkušenosti, často budou nuceni pracovat na volné noze pro několik projektů.

Šikovní freelanceři nestíhají a bude narůstat poptávka po pomocnících, dalších subdodavatelích, kteří budou s “velkými” freelanceri spolupracovat. Pokud jsi začínající student, jistě využij tuto možnost k získání praxe a zkušeností. Na Jáudělám můžeš najít nabídky na mikropráci v sekci Nabídka práce.

Spolupráce bude probíhat i offline, freelanceři budou stále pracovat v coworkingu, spájet se v různých projektech, pokud je třeba, dokáží si poradit a spolupracovat. Trend coworkingu a sdílení zkušeností je stále na vzestupu.

Mnozí freelanceři budou zakládat malé “sro-čky”, jelikož je to pro ně výhodnější než pracovat na živnost.

Jaké jsou vaše vize a plány v roce 2019? Vyzkoušeli jste si mikropráci? Nakupujete na Jáudělám a podporujete trh českých šikovných hlaviček a ručiček? Těšíme se na vaše komentáře.