Freelancer – není od slova zadarmo …free what?

Freelancer – není od slova zadarmo …free what?

Současnost nám nabízí mnohé příležitosti, možnost seberealizace a podchycení pracovního osudu do vlastních rukou. Zrodili se Freelanceři, kteří se živí tím, co je baví, naplňují a svou vášní “pohlcují” i několik firem najednou. Přemýšlíte nad najmutím jednoho z nich? Správná volba! Že proč? Čtěte dál.

Kdo to je, co dělá a kolik papá?

Přestože se toto pojmenování skloňuje poměrně často, stále se najdou lidé, kteří jsou v rozpacích z názvu “freelancer” a nevědí, do které části zoo by ho měli zařadit (ale jelikož jsou free, asi jsou tedy jen ve volné přírodě). Zjednodušeně řečeno – jedná se o samostatně výdělečně činné jedince či silně individuální pracovníky na volné noze. Většinou vystupují jako živnostníci, případě “eseročkáři” s jednou osobou. Dalo by se říci, že jde o šikovné mini podnikatele, kteří dělají kvalitní práci a tudíž jsou odborníky v konkrétní oblasti. Nejčastěji se jedná o programátory, designéry, grafiky, copywritery, překladatele či jiné nezávislé týpky.

V zahraničí patří již ke stálicím a současné odhady potvrzují, že již brzy překročí počet běžných zaměstnanců. Důvod je jednoduchý – freelancer je výhodná “koupě” pro všechny strany. Zmíněné odhady informují i o tom, že každý třetí člověk na volné noze je “za vodou”. Téměř pohádkové, však? Ne však nereálné. Tak, jak to bývá u klasických podnikatelů – vše závisí jen a jen na jejich dovednostech a schopnosti prosadit se.

O tom, proč se dát na dráhu Freelancera, vám přineseme článek již brzy.

Proč najmout člověka na volné noze?

Pro firmu je velmi výhodný, protože za něj zaplatí v konečném důsledku o dost méně než za klasického zaměstnance. Jelikož funguje jako OSVČ, všechny odvody si hradí sám. Zároveň nabízí firmám nová řešení na podporu byznysu, nové myšlenkové pochody, díky kterým dokáže nepřímo ovlivnit a zkvalitnit i strategické myšlení společnosti.

Najmout je můžete například na určité období, případně na určitou kampaň nebo objednávku – jednorázově a pod. Přicházejí tedy jen tehdy, když je skutečně potřebujete. Jelikož jde většinou o nabídku služeb, danou práci vědí efektivně zhotovit z vlastního pracovního zázemí. Ani si neuvědomíte, že jste někoho najali, a už máte práci i hotovou!

Pokud potřebujete najít odborníka na provedení určité práce v rámci vašeho podnikání, právě tyto zdánlivě nenápadné osůbky jsou pro vaši firmu tím pravým kořením! Nevíte, kde je sehnat? Jaudelam.cz zastřešuje Freelancery z celého Česka! Stačí si vybrat, oslovit a možná už zítra začne spolupráce, která vám změní váš profesní život.

Tak co, pustíte se do hledání :-)?

Článek pro Vás zpracovala Chestofyl

Ilustrační foto: Pixabay.com