Jak zvládnout homeoffice bez problémů?

Jak zvládnout homeoffice bez problémů?

Ahoj, Jáuděláci,

už více než týden –  ti, co mají malé děti, možná i dva – pracujeme z domu, pokud nám to náš charakter práce dovolí. Doufáme, že jste všichni v pořádku a jste schopni starat se o své blízké. COVID-19 na celém světě nutí každého, aby přehodnotil své pracovní návyky, či životní styl. Jelikož lidé z našeho týmu pracují z domu již více než 10 let, přinášíme Vám několik tipů, které vám mohou pomoci zůstat produktivními a udržet rovnováhu mezi prací a soukromím.

1. Vytvořte si vlastní domácí kancelář
Pokuste se najít klidné a pohodlné místo na práci, kde vás nikdo neruší, a kde je zároveň dostatek slunečního světla. Nezapomeňte na pohodlnou židli a vhodný stůl. Ideální je, pokud se můžete zavřít v jiné místnosti. ? No, pokud  nemůžete (například my), tak sluchátka to na určitou dobu zařídí. Sami jsme se však během let často přistihli s PC na WC, či na gauči v jogínské poloze … i to je v pořádku.

2. Dodržujte pracovní hodiny
Nastavte plán a držte se ho. Vtipné? Mít však jasně definované, kdy pracujete a kdy si užíváte volno pomáhá udržovat rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Jednou z výhod práce na dálku je flexibilita a někdy je třeba pracovat trochu déle (nebo když děti usnou). Když tak učiníte, určitě si na druhý den ráno pospěte, abyste si to vynahradili. Když dětem zapnete ráno vzdělávací video na youtube a dáte jim do ruky piškoty, možná se Vám to v některém dnu v týdnu podaří.

3. Zorganizujte svou péči o děti
Pokud pracujete z domu s dětmi za zády, musíte si naplánovat také jejich vzdělávání a zábavu. Používání streamingových služeb je v pořádku. Pokud tak učiníte, ujistěte se, že je sledují pouze v určeném čase. No a ty piškoty …

4. Práce z domu ≠ Práce 24/7
Po přiměřené denní práci odložte svá elektronická zařízení a pracovní nástroje. Také si vypněte notifikace pracovních aplikací. To vám pomůže relaxovat a dobít baterie. Vyběhněte s dětmi do lesa, na prázdnou louku. Nasbírejte květiny, nadýchejte se kvetoucí přírody a bude Vám lépe.

Toto jsou tipy, které jsme pro vás připravili. Doufáme, že každý může využít této příležitosti k trávení času a péče o blízké, nebo vzdělávání … či práci.

Zůstaňte zdraví a připojujeme se k iniciativně #delamzdomu #budedobre.